Jäta sisu vahele

Puu istutamine

Korralikult istutatud tervest taimest kasvab suur puu, mis peab vastu aastakümneid.

Puu istutamine – tegu järeltulevate põlvede heaks

Korralikult istutatud tervest taimest kasvab suur puu, mis peab vastu aastakümneid. Valige puule sobiv koht. Pidage meeles, et latv vajab kasvades ruumi. Paljud liigid kasvavad valgusküllases kohas väga ilusaks.

Vaahtera

Kaevake korraliku suurusega auk, mis on umbes kolme juurepalli laiune ja 60–80 cm sügav. Auk võiks olla nelinurkne, sest nii on juurtel kõige kergem ümbritsevasse pinnasesse jõuda. Juurdumise hõlbustamiseks pehmendage augu põhjas olevat pinnast labidaga. Savise pinnase korral kaevake augu põhi kaldu, nii et kevadised sulamisveed valguvad ära ja vesi ei lämmata puujuuri.

Pange augu põhja uut mulda. Selleks otstarbeks sobivad hästi Erimuld Puudele ja Põõsastele või Aiamuld. Hulka võite segada kolmandiku välja kaevatud aluspinnasest ja Aialupja. Viljapuud vajavad mitu kotti mulda, suuremad taimed rohkemgi. Kui istutate uudismaale, kus ei ole üldse mulda, siis kulub teil seda 6–10 kotti.

Asetage puu auku mulla peale. Tõstke taime alati juurepallist, mitte tüvest, et juurestik ei saaks viga. Veenduge, et puu oleks õigel sügavusel. Puu juurekael peab olema ümbritsevast pinnasest veidi kõrgemal, sest uus muld avaldab alati kuigipalju survet.

Selles etapis on hea suruda puu tugikepid tugevasti aluspinnasesse kinni. Täitke auk mullaga ja tihendage seda kergelt talludes. Veenduge, et puu oleks normaalses asendis. Kastke ohtralt. Toestage taim Puukasvatuskomplekti juhiste järgi.

Istutettu puu

Esimesel kasvuaastal tuleb puud korrapäraselt kasta. Kastke korraga ohtralt, et juurestik jõuaks sügavamale tungida. Väetada pole vaja, uue mulla toitainetest piisab.

Viimistlege istutus dekoratiivmultši või pinnakattetaimedega. Olgugi et auk sai nelinurkne, võib Dekoratiivmultši laotada soovitud kuju järgi. Pidage meeles, et tihe muru takistab õhul, veel ja toitainetel puu juurteni jõudmist.

Otsi