Jäta sisu vahele

Kasvata taimi koos lastega

Kasvatage koos lastega kiiresti idanevaid ja lihtsaid taimekultuure ning kogege koos kasvamise rõõmu.

Taimekasvatus koos lastega on nii hariv kui ka lõbus viis koos mälestuste loomiseks. Istutage seemned, hoolitsege nende eest ja vaadake, kuidas need muutuvad väikesteks rohelisteks taimedeks, mida saab süüa. Võimalus ise toitu kasvatada õpetab lastele taimede eest vastutust ja neid siis uhkusega näidataAga et see oleks lõbus, on oluline, et see õnnestuks! Ja edu saladus on hoida seda lihtsana.    

Alustage lihtsast

Taimekasvatamist koos lastega alusta söödavatest taimedest, mis kasvavad kiiresti, et laste huvi ei kaotaks. Siit leiad mõned lihtsad näited, mida on kerge kasvatada:

Kress võileiva jaoks

Kress on suurepärane valik alustukse, sest need kasvavad kiiresti, neid on lihtne hooldada ja neid on hea võileivale lisada! Kressil on suured seemned, mida on lihtne käsitleda ja sobivad suurepäraselt väikestele aednikele. 

Kuidas kressi kasvatada:

  1. Alustuseks leota köögipaberit ohtralt, murra paber paari kihina kokku, et see kaua niiske püsiks ja aseta paber taldrikule. Kressi võib külvata ka mulda või spetsiaalsele külvamisalusele. Paber ja alus hoiavad saagi puhtamana.
  2. Külva seemned ühtlase kihina paberile või mulda. Seemned võivad olla lähestikku, kuid ainult ühes kihis. 
  3. Aseta nõu nii, et see oleks valguse käes ja veendu, et paber või muld oleks niiske. Vajadusel niisuta vett pihustades.
  4. 2-3 päeva pärast on seemned idanenud ja veidi enam kui nädala pärast on aeg saaki korjata. Seejärel lõika lihtsalt kressi kääridega ja lisa võileivale või salatisse.

Seemned kasvavad veidi iga päev ja lastel on lõbus protsess hommikul ärgates vaadata, kuidas need idanevad ja kasvavad, kuni ühel päeval on valmis ja võib lisada võileivale või salatisse.

 

Hernevõrsed toiduks

Teine hea näide millest on hea ja lihtne alustada, on hernevõrsed. Kõik, mida vajad on kuivatatud herned – toidupoest ostes kollane või roheline – millest võrsuvad kõrged rohelised võrsed, mida on hea võileivale või salatile lisada.   

Kuidas kasvatada hernevõrseid:

  1. Alustuseks leota herneid 24 tundi. See kiirendab herneste idanemise protsessi.
  2. Seejärel külva herned mulda ja suru umbes 1-2 cm mulda ning kasta rohkelt, et muld püsiks niiske. Kasuta võrsete kasvuks Mahe Ürdimulda. 
  3. Vaid mõne päeva pärast hakkavad nad idanema. Kasta regulaarselt, et muld oleks niiske.
  4. Kui võrsed on umbes 15 cm kõrged, on aeg murda võrseid!

Herne Pisum sativum

Kasvatage koos tomateid

Parimad tomatid on need, mis on ise kasvatatud. Mis oleks lastele toredam kui minna rõdule või terrassile ja korjata enda kasvatatud küpseid tomateid. Tomatite kasvatamise juures on parim ka see, et neid on lihtne kasvatada – vajad vaid head mulda, vett, soojust ja päikest. Tomatitaimedele soovitame Kekkilä Tomati- ja Tšillimulda. Muld on toodetud parimatest toorainetest, et tomatite ja tšillide kasvatamine ja hooldamine oleks võimalikult lihtne ning saak rikkalik ja maitsev.

Tomatite kasvatamisjuhiseid rõdul või terrassil loe lähemalt siit.

 

 

Korraldage koos lõbus võistlus – kelle päevalille on kõige kõrgem?

Korraldage perekondlik päevalille kasvatamise võistlus ja vaadake, kellel kasvab kõige pikem päevalill.

Päevalill on oma nime saanud kahel erineval põhjusel. Päevalilledel on võime muuta oma pead päevas nii palju kui päike liigub. Selle pidulik tagajärg on see, et päevalilled viivad öösel pea sinna suunda, kust päike tõuseb.

Kui istutad päevalille seina äärde, pea meeles, et see peaks olema lõunasein, nii et päevalilled saaksid võimalikult palju päikest. Hea pinnas, kuhu päevalill istutada, on Kekkilä Suvelillemuld ja ära unusta ka väetada!

Lae alla värvimisleht
Siit leiad joonise – lae alla, prindi ja värvi. Samuti on saadaval ka juba värvitud versioon. Kui päevalilled alles kasvavad, saate tegevust joonistamisega.

 

Otsi