Jäta sisu vahele

Kasvata taimed ise – seemnete külvamine

Paljusid lemmikköögivilju on lihtne ise ette kasvatada. Ühest kotitäiest seemnetest saab hulga taimi ja neid on mõnus teistelegi jagada! Seemned külvatakse kas külvikastidesse või väikestesse pottidesse.

Milline aeg külvamiseks sobib?

Veebruarist aprillini on hea aeg külvata taimi, mille kasvuaeg on pikem. Sobiva külviaja kohta saate teavet seemnepakendilt. Näiteks tomatid on soovitatav külvata aprillis.

Kiire kasvuga köögiviljad, nt kõrvitsad külvatakse alles mais. Ajastus on oluline, sest liiga pikk kasvuaeg tähendab seda, et taim venib välja ja jääb jõuetuks.

Milline muld külvamiseks sobib?

Kekkilä Külvi- ja Pikeerimismuld on kõigi seemnete külvamiseks ette nähtud erimuld. Kerge struktuuriga ja õhurikas, peent heledat turvast ja liiva sisaldav muld on ideaalne kasvusubstraat väikestele ja peenikeste juurtega taimedele.

Seemnete külvamine

  1. Puista pottidesse, külvikastidesse või spetsiaalsetesse patareidesse Kekkilä Külvi- ja Pikeerimismulda. On oluline, et anumad oleksid puhtad.

2. Tasanda ja tihenda mulla pind käe või joogiklaasi põhjaga vajutades.

3. Külva seemned võimalikult ühtlaselt, puistades need mullapinnale. Seda nimetatakse hajuskülviks.

4. Kata külv õhukese mullakihiga, mille paksus on võrdne seemne suurusega. Kõige paremini õnnestub see sõela abil.

5. Torka suured seemned ükshaaval väikestesse pottidesse. Mulda võib seemne jaoks näiteks pliiatsiga augu ette teha.

6. Pritsi muld pihustipudelist üleni märjaks või lase sel potialuselt vett imada.

Millistes tingimustes seemned idanevad?

Vii külvid sooja, kõige parem 20–24-kraadisesse kohta. Piisav soojus on idanemise seisukohast oluline. Seemned ei vaja idanemiseks valgust, nii et nt põrandaküttega vannituba või radiaatori peal asetsev riiul sobivad neile hästi.

Niisuta külve vajaduse järgi ehk üksnes siis, kui pinnamuld on teie arvates kuivanud. Võid kasta ka potialuse kaudu. Idanemise ajal ei tohi külv kuivada, samas mitte olla ka liiga märg. Liiga märjas mullas võivad seemned mädanema minna ja mulla pinnal hakata kasvama hallitusseened.

Kui külvid on idanenud, tõstetakse need võimalikult valgusküllasesse paika, tavaliselt aknalauale. Taimede kasvamise ajal peaks temperatuur olema tunduvalt madalam kui idanemise ajal. Leidke oma kodus võimalikult jahe ja valgusküllane koht, et taimed kasvaksid tugevaks ning oleksid terved.

Istikute väetamine

Väeta külve vajaduse korral kui hakkavad arenema esimesed pärislehed. Kasta külvi lahja väetiselahusega, nt kastmisvette segatava vedela Kekkilä Istikuväetisega.

 

Otsi