Jäta sisu vahele

Kiirendage kasvu – õppige väetama

Taimede väetamine on vajalik, et oleks piisavalt õisi ja nad annaksid saaki kogu suve. Parimate tulemuste saamiseks alustage väetamist kevadel, kui maapind on sulanud ja kasv on alanud.

Taimede väetamine on taimedele vajalik, et oleks piisavalt õisi ja nad annaksid saaki kogu suve. Parimate tulemuste saamiseks alustage väetamist kevadel, kui maapind on sulanud ja kasv on alanud.

Toitke taimi külluslikult

Taimed otsivad juurte abil mullast mitmesuguseid toitaineid, mis aitavad neil vilkalt kasvada, kauneid õisi luua ja saaki kasvatada. Lisaks on vaja ainult vett ja päikesevalgust. Muld on taimede jaoks hästivarustatud sahver koos kõigi kasvamiseks vajalike koostisosadega.

Pidage meeles, et taimed tarbivad pidevalt mulla toitainete varusid. Kui sahvrit ei täideta, hakkab see järk-järgult tühjenema. Kahvatud rohelised lehed, aeglane ja kehv kasv, kehv talvekindlus ning tagasihoidlik õitsemine ja saak räägivad sellest, et taimed on jäänud nälga. Halvasti hooldatud taimed on vastuvõtlikumad muudele kahjudele.

Milliseid toitaineid taimed vajavad?

Tavalisel aiamaal on looduslikult olemas mõned toitained, kuid väetamine tagab taimedele kogu suve jooksul piisavalt toitu. Taimed vajavad kõige rohkem lämmastikku (N), fosforit (P) ja kaaliumi (K). Lämmastik annab kasvujõudu, fosfor mõjutab taimejuurte, õitsemise ja seemnete arengut. Kaaliumit vajab taim veemajanduse reguleerimiseks, see suurendab ka vastupidavust külmale ja haigustele.

Ükski toitaine ei saa asendada teist, kuid taime sahver peab sisaldama neid kõiki piisavalt.

Lisaks neile vajavad taimed väiksemates kogustes paljusid teisi toitaineid ja mikroelemente. Ükski toitaine ei saa asendada teist, kuid taime sahver ehk muld peab sisaldama neid kõiki piisavalt.

Muld on taime heaolu alus, seetõttu tuleb selle seisundi eest korralikult hoolitseda. Isegi peotäis mulda sisaldab mitmeid eri mikroorganisme – sealhulgas vihmausse ja paljusid organisme, näiteks seeni ja baktereid, mis on nii väikesed, et neid palja silmaga ei erista.

Mikroorganismid teevad mullas oma tööd nii, et muld jääks kohev ja säilitaks hästi niiskust. Organismid lagundavad aeglaselt pinnases olevaid taimejäätmeid ja muid orgaanilisi aineid, nii et neis sisalduvad toitained saaksid taimedele sobivasse vormi.

Poika ja kurpitsa

Kompost lisab elu

Komposti ja Kekkilä maheväetiste kasutamine on lihtne ja mugav viis orgaaniliste koostisosade lisamiseks mulda. Mida rohkem on maapinnas orgaanilisi aineid, seda rikkalikumalt võib seal olla mikroorganisme ja seda jõulisemalt nad taimede heaks töötavad. Looduslikud väetised pakuvad taimedele toitu pika aja jooksul, kuna neis sisalduvad toitained vabanevad järk-järgult ehk seni, kuni mulla mikroorganismid töö lõpule viivad.

Looduslikult on muld on kergelt happeline, seetõttu on taimede jaoks oluline ka mulla piisav lupjamine. See vähendab pinnase happesust ja muudab mulla keskkonna mikroorganismidele mugavamaks. Lupjamisega saavad taimed paremini mullast toitaineid omastada.

Väetised taaskasutusest

Kõik Kekkilä looduslikud väetised on loodust säästvad taaskasutuse tooted. Need on valmistatud näiteks orgaanilistest kõrvalsaadustest, mis tekivad toidutootmise kõrvalsaadustena. Väetisepakendid on samuti valmistatud 100% taaskasutatud plastist.

Puhta orgaanilise jäätme kasutamine väetistes on parim taaskasutus.

Puhta orgaanilise jäätme kasutamine väetistes on parim taaskasutus. Selle tulemusel tagastatakse neis sisalduvad väärtuslikud toitained taimedele ja mulla mikroorganismidele keskkonnasõbralikul viisil, kui nad muidu läheksid raisku.

Millal väetada?

Kevadel, kui maapind on sulanud, on aeg alustada taimede kevadist väetamist. Piisavalt varakult laotatud väetis on taimedele kättesaadav kohe, kui nad hakkavad kasvama. Enamiku aiataimede kasv on kõige jõudsam kevadel ja suve alguses. Rohkelt vajavad toitaineid suvelilled, roosid, rododendronid aga ka köögiviljad ja kasvuhoonetaimed nagu  näiteks kõrvitsad, kapsadküüslauk ja tomatid, need vajavad suve jooksul täiendavat väetamist, et kasvujõud ei kaoks. Sügisene väetamine suve lõpus valmistab mitmeaastaseid taimi talveks ette. 

Nüüd, kui maapind on talve käes sulatatud, on aeg alustada taimede kevadist väetamist.

Kandke igale taimeliigile sobivaimat väetist vastavalt pakendil olevatele juhistele. Pidage meeles, et liigsest väetamisest pole kasu, vastupidi. Liigsed väetised koormavad tarbetult keskkonda ja põhjustavad taimedele näiteks nõrka juurestikku või suuremat vastuvõtlikkust taimehaigustele.

Kekkilä  Kevadväetis  Plus +  sobib kõigile aiataimedele. See on uut tüüpi multifunktsionaalne väetis, mis ühendab endas mineraalväetiste ja orgaaniliste väetiste parimad omadused. Kiiresti lahustuvad mineraalväetised aitavad alustada kasvu, aeglasemalt toimivad orgaanilised toitained säilitavad pikka aega kasvujõudu toetava toime ning parandavad mullas mikroorganismide toimimist.

Kevadel, kui maapind on sulanud, on aeg alustada taimede kevadist väetamist.

Köögiviljamaad väetatakse enne kevadist külvi ja istutamist.

Asjatundlikud näpunäited erinevate taimede väetamiseks

Muru niidetakse pidevalt, nii et selle kasvamiseks on vaja lämmastikku sisaldavat Muruväetis PLUS+ väetist.

Dekoratiivpõõsad, suvelilled ja roosid kasvavad kõige paremini lämmastikurikkas mullas. Väetamine tehakse kevadel universaalse väetisega Kevadväetis PLUS+. Suvelilled teevad kogu kasvu mõne kuuga, nii et nad nõuavad metsikult lämmastikku, roosid veel enamgi. Suvelilled vajavad ka täiendavat väetamist Suvelilleväetisega.

Mitmeaastased taimed, marjapõõsad ja õunapuud kasvavad tasakaalustatumalt, kui neil pole liiga palju lämmastikku. Mahe Marjaväetis pakendil on sobiva koguse hulk kirjas.

Enamik okaspuid ja hortensiaid ning ka mustikas õitsevad happelistes muldades. Happelise mulla taimedel kasuta Okaspuu- ja Rodoväetist PLUS+ ja happelist mulda ei tohiks lubjata.

Köögiviljaaias kasvavad taimed erinevad üksteisest. Näiteks juurviljadele ja maasikatele ei meeldi liiga palju lämmastikku, samas kui spinat ja salat tahaksid seda. Köögiviljaaias kasuta universaalset Mahe Aiamaaväetist.

Marjade väetamist ei tohiks unustada. Kekkilä Mahe Marjaväetis on mahetoode, mis sobib marjapõõsaste ja viljapuude jaoks.

Spetsiaalsed väetised vastavalt vajadusele

Taimeliikide toitainetevajadused on erinevad, mistõttu on ka väetiste liike palju. Üldotstarbelised väetised sobivad enamiku taimede väetamiseks, kuid spetsiaalsed väetised valmistatakse vastavalt konkreetse taime või taimerühma soovidele. Näiteks Kekkilä Muruväetis Plus+  on tõhus spetsiaalne väetis, mis sisaldab toitaineid ja mikroelemente muru ideaalseks kasvuks. Kekkilä Kevadväetis PLUS+ on uut tüüpi mitmetoimeline väetis, mis sisaldab nii kiiretoimelise mineraalväetise kui ka aeglasematoimelist orgaanilist väetist.

Universaalsed väetised sobivad enamiku taimede väetamiseks, kuid spetsiaalseid väetisi valmistatakse eritellimusel vastavalt kindla taime või taimerühma soovidele.

Kekkilä Mahe Marjaväetis on spetsiaalselt loodud marjapõõsaste ja viljapuude jaoks, et need annaksid rikkaliku ja võimalikult magusa saagi. Looduslikes väetistes sisalduvad toitained pakuvad kogu suve kasvujõudu ja parandavad mikroorganismide aktiivsust mullas. Kekkilä Mahe Aiamaaväetis, mida kevaditi tarbeaiale laotatakse, on orgaaniline taimneväetis. Kandke see köögiviljaaias vastavalt iga taime vajadustele enne kevadist külvamist ja istutamist.

Kevadel hakkab kasv lokkama ja kõik aia taimed vajavad toitaineid. Aprill-mai on hea aeg väetamiseks.

Toitainerikkad köögiviljad vajavad rohkem väetamist kui teised. Kui soovid, et seemikud kasutaksid väetist võimalikult kiiresti, sega see pealmise mullaga ja kasta rikkalikult.

Mis on PLUS+ väetis?

Kekkilä väetisesarja PLUS+ eeliseks on täiustatud looduslikud väetised: neis on nii kiiretoimelisi mineraale kui ka aeglaselt vabanevaid pika toimeajaga orgaanilisi toitaineid. Suurem osa toorainest pärineb ringmajandusest. Hea kasvu alustamiseks on väetistele lisatud veidi kiiremini lahustuvaid mineraalseid toitaineid.

Kekkilä PLUS+ väetised on:

  • Tõhusad – mineraalväetised mõjuvad kiiresti ja käivitavad kasvu
  • Pikatoimelised – orgaanilised väetised vabanevad aeglasemalt ja toetavad kasvamist pikema aja vältel
  • Hoolitsevad mulla eest – orgaanilised koostisosad stimuleerivad mullas mikroorganisme ja parandavad selles loomuliiku kasvukeskkonda
  • Keskkonnahoidlikud – suurem osa toorainest pärineb toiduainetööstuse kõrvalsaaduste taaskasutatud toormest

Kekkilä MAHE-märgiga märgistatud väetised on mahepõllumajanduses heaks kiidetud kogu ELis. Paljud neist sobivad ka vegan aedadesse.

Otsi