Jäta sisu vahele

Kompostri ja selle asukoha valik

Kompostri valimisel on esialgu hea mõelda, milliseid jäätmeid te kompostima hakkate – köögi-, aia- või kuivkäimlajäätmeid?

Millist kompostrit vajad?

Kasutusotstarbele vastava kompostri abil on kõdunevate jäätmete töötlemine vaevatu. Aiajäätmeid saab kompostida kergelt isoleeritud kompostris, aastaringseks köögi biojäätmete kompostimiseks tuleks valida hästi isoleeritud soojustatud komposter.

Iga leibkonnaliikme kohta tuleks arvestada 50–100 l kompostrimahtu. Kompostrit on hea täita ja kasutada õigesti, nii on kompostimine kiirem ja toitained saavad minna uuele ringile.

Kekkilä kompostrid

Kodukomposter 230 L

Uus Kodukomposter 230 L on mahukas ja stiilne termokomposter aastaringseks kompostimiseks.

Kodukompostri suur kaas ja tühjendusluuk toovad kasutusmugavuse. Kompostril on uudne selgejooneline disain ja selle materjalid on kerged, vastupidavad ja hästi soojust hoidvad. Saadavad kahes värvistoonis – tumehall  ja tumepruun.

Kekkilä Kodukomposter 230 L

Termokomposter 225 L

Soojustatud Termokomposter 225 l sobib aastaringseks biojäätmete kompostimiseks.

Termokompostris võib kompostida ka aiajäätmeid, kuid sellisel juhul tuleks mahutavust kõrgendusosa abil suurendada. Siis on kompostri tühjendusvälp õige, s.t kord või kaks aastas.

Termokomposter 225 L

Aia- ja Suvilakomposter 310 L

Aia- ja Suvilakomposter 310 l on lihtsasti kasutatav komposter, mis sobib kodu ja aia biojäätmete ning käimlajäätmete järelkompostimiseks.

Ümar kuju sulandub ümbrusesse ja muudab kompostri vastupidavaks. Kerge soojusisolatsioon tagab ilmade jahenedes komposteerumise jätkumise. Tänu tõstetavale ülaosale on kompostrit hõlbus tühjendada.

Aia- ja Suvilakomposter 310 L

Kuhu komposter paigutada?

Kompostri paigutamisel tuleb arvestada selle kasutusotstarbega. Aastaringseks kasutuseks mõeldud komposter paigutatakse mugavalt muude jäätmekonteinerite lähedusse.

Aiajäätmetele mõeldud komposter on kõige parem paigutada aia tagumisse ossa.

Õnnestu kompostimisel

Hea kompostimise aluseks on, et kompostrit täidetaks õigesti: Kompostiturvas ja jäätme vaheldumisi. Seega jääb kompostri sisu õhuline ja jäätmed hajutavad mikroorganismidele piisavalt hapnikku. Kompostiturvas parandab ka kompostimassi pH-d ja toitainete suhet. Kompostierguti kasutamine on soovitatav, kuna see kiirendab kompostimist ja paraneb küpse komposti kvaliteet.

Talvel pakasega jäätunud kompostrit võib täita ka tavapärasel moel – vaheldumisi asetatud puisteaine ja jäätmetega. Kevadel hakkab see jälle tööle.

Otsi