Jäta sisu vahele

Õitsev kevad tehakse sügisel – istuta sibullilled jahedasse mulda

Kevade armsad tulbid ja teised sibullilled istutatakse sügisel. Tutvu juhistega ja erinevate sibullilledega.

Nii istutad lillesibulaid

Augusti lõpust kuni maapinna külmumiseni istuta maha või pottidesse erinevaid lillesibulaid. Kõige parem oleks kui mugulad ja sibulad saaksid enne maapinna külmumist veidi juurduda.

Lillesibulad istuta olenevalt liigist 5-30 cm sügavusele. Õige istutussügavuse ja -kauguse saab tavaliselt lillesibulapakilt ja seda saab ka hõlpsasti kontrollida Kekkilä Taimeraamatust.

Hoolitse kasvualuse läbilaskvuse eest

Lillesibulatele meeldib, et maapind on lume sulades märg. Savimuldasid saab parandada kruusa või mulla hulka segatava purustatud Kekkilä Kergkruus Libedusetõrjeks lisamisega. Liivases pinnases pole see vajalik.

Lisa uus muld ja istuta

Paranda aluspind, lisades istustukohale Kekkilä Aiamulda. Sega muld umbes 30 cm sügavusele. Sobivaks mulla paksuseks on tavaliselt 30 cm ja istutatavad sibulad aseta istutusauku 2-3-kordselt.

Istuta sibulad nii, et sibula või mugula pinnal nähtavad kuivanud juured asuksid sibula all ja terav ots oleks suunatud üles. Sibul oskab kasvada ülespoole, isegi kui mõni sibul läheb valesti.

Väetis tagab järgmise aasta õitsemise

Kui sibulad on istutatud, puista juurde Kekkilä Sibullillede toitesegu, mis annab sibulilledele kevadeks hea kasvujõu.

Eeloleval kevadel antakse sibullilledele enne õitsemist alati väetist, mis võimaldab neil aastateks kasvu jaoks tugevust säilitada. Kekkilä väetisena sobivad Kevadväetis Plus+Kanasõnnik või Sibullillede Toitesegu.

Armas täidisõieline nartsiss ‘Acropolis’, sobib hüatsindiga paariliseks.

Tutvu huvitavate sibullilledega

POEEDINARTSISS

Poeedinartsiss, Narcissus poeticus või valge nartsiss on vastupidavad, vanaaegne nartsissiliik. See on mitmeaastane sibultaim, mis kasvab 25–40 cm kõrguseks. Lõhnava lille õielehed on valged, keskosa on väike, kollane, punase servaga või oranž.

Poeedinartsissid õitsevad päikeselises ja poolvarjulises kasvukohas. Hea kasvukoht on liivane, toitainerikas muld. Nartsissid talvituvad kasvukohas, mis on hästi kuivendatud ja kus vesi ei seisa paigal.

Poeedinartsissid on jätkusuutlik traditsiooniline sort, mida võib leida metsikutes aedades.

TRIANDRUS- EHK KOLMISNARTSISSID

Triandrus- ehk kolmisnartsissNarcissus Triandrus-rühm on sibultaim, mille varrel puhkeb tavaliselt 2-6 tugeva aroomiga õit. Õied on rippuvad ja nende tupplehed pisut tagasi keerdunud. Enamik triandrusnartsisse kasvab 20-30 cm kõrguseks.

Triandrusnartsissid õitsevad mais-juunis.

Populaarsel sordil ’Thalia’kasvab iga õievarre otsas mitu puhasvalget longus õit.

Aromaatne triandrusnartsiss

ROHELISEÕIELISED EHK VIRIDIFLORA-RÜHMA TULBID

Roheliseõielised, Tulipa Viridiflora-rühma tulbid kuuluvad aedtulpide rühma.

Viridiflora rühma tulbi õied on keskelt rohelise triibulised. Rohelise triibulised tulbid õitsevad hiliskevadel ja on üsna madalad sordid.

Sordidest populaarseim on valge kevadine ‘Spring Green’, mis on umbes 45 sentimeetrit pikk. Teiste sortide hulka kuuluvad roosa-roheline ‘Groenland’, punane-roheline ’Hollywood Star’, kollakas-roheline ‘Yellow Spring Green’ ja lillakas-roheline ‘Violet Bird’.

Lisaks populaarsele “Spring Green” sordile on rohetulbil palju kauneid alternatiive.

LIILIAÕIELINE TULP

Liiliatulbi õied on – nagu nimigi ütleb – liilia kujuga. Need tulbisordid on tihti kõrgekasvulised ja siredad. Õied on pikad ja peened ning koonusjad kroonlehed painduvad pisut tagasi. Liiliatulpide õitseaeg on pikk.

Liiliatulpidele meeldib nii päikeseline kui poolvarjuline kasvukoht. Varjulisemas kohas algab õitsemine hiljem, kuid kestab ka kauem.

Liiliaõielisi tulpe ‘Ballade’ on kaupluste lillesibulariiulitelt lihtne leida: üsna hilja õitsevaid liiliaõielisi tulpe võiks kombineerida kevadiste mitmeaastaste taimede ja laukudega kokku.

Proovige ilusaid ja õrnu väikesibulaid

SUVINE MÄRTSIKELLUKE

Suvine märtsikelluke on amarülliliste sugukonda kuuluv mitmeaastane sibullill. Suvine märtsikelluke kasvab u 30-50 cm kõrgeks. Õievarre tipus on mitu kellukesekujulist longus valget õit.

Kui õied on närtsinud, lastakse lehtedel samuti närtsida ja kõduneda, et toitained jõuaksid tagasi juurtesse koguneda. Suvist märtsikellukest võib paljundada puhmaste jagamisega kevadel või sügisel või seemnetest.

Suvine märtsikelluke õitseb hiljem kui tuntud märtsikelluke.

KIRJU PÜVILILL

Kirju püvilill on väike sibullill, mille kaunid, longus karikakujulised õied on lilla- või pruuni- ja roosaruudulise mustriga või valged. Iga peenikese varre otsas avaneb mais-juunis üks 3-4 cm pikkune õis.

Kirju püvilille võib istutada püsikupeenrasse, põõsaste vahele, loodusliku ilmega aeda, lilleaasale või veekogude äärde.

Sobivas kasvukohas katavad taimed aastatega ulatuslikke alasid.

KIRGASLILL

Kirgaslill, Scilla forbesii (Chionodoxa luciliae), on sibullill, mis õitseb sinakate õitega rikkalikult varakevadel aprillis-mais. Madalakasvuline, 10-15 cm taimepuhmas laieneb kiiresti isekülvi ja lisasibulate abil värvikaks lillevaibaks.

Kirgaslilli võib istutada puude ja põõsaste alla, püsikupeenrasse ja muruserva. Kirgaslill eelistab päikeseküllast või kergelt varjulist kasvukohta.

Sinistes 1-2 cm läbimõõduga õite keskkohas on tähekujuline heledam laik ja helekollased tolmukad.

Otsi