Jäta sisu vahele

Aia nautimine on lubatud

Eestis on aias kesksel kohal grill või suveköök. Grillilt tulnud hõrgutiste, värskete kartulite ja salatita pole mingi õige suvi. See kuulub eestlaseks olemise juurde.

Eestis on aias kesksel kohal grill või suveköök. Grillilt tulnud hõrgutiste, värskete kartulite ja salatita pole mingi õige suvi. See kuulub eestlaseks olemise juurde.

Pärast talve on nii tore vaadata, kui antakse kevade stardipauk ja taimed hakkavad jälle kasvamises omavahel võistlema. Märkimisväärsed muutused toimuvad juba paari päevaga. Paistab sedamoodi, justkui oleksid haldjad käinud aias puistamas salaväetist, mille abil muutub kõik ühe silmapilgutusega teiseks. Kunagi võiks filmida taimeriga kaameraga nädala jooksul püsikupeenart. See näitaks konkreetset kasvuspurti.

Mul on palju ideid, kuidas ennast n-ö aeda matta. Hooaeg on aga nii lühike, et pean aru pähe võtma ja realistlikuks jääma. Teisest küljest ongi vaja vahetevahel tööriistad käest panna ja töö vilju nautida, selle asemel et kogu aeg ühe töö juurest teise juurde joosta. Pole midagi toredamat, kui kutsuda sõbrad külla, kohendada grilli all sütt ja nautida koos aias veedetud õhtut.

Olen oma blogis varem kirjutanud, kuidas aeda ruumideks jagada. Ühe ruumidest võiks rajada minu meelest kohaks, kus võib võtta vabalt ja nautida looduse rüpes suveande. Soovitan seada sellise koha sisse köögiukse lähedusse, et toidunõusid ei oleks vaja pikka maad edasi-tagasi kanda.

Olen näinud palju nutikaid lahendusi. Aedade omanikud on pannud nii enda kui ka spetsialistide oskused tõeliselt proovile, et luua toimiv tervik (seda eriti väikses aias). Peale lillepeenarde peaks aias leiduma ka laste mängunurk, väike nurk isale ja tema tööriistadele ning muidugi kohad, kus kasvatada köögivilju ja süüa. Usun, et aiakujundajatele meeldivad sellised ülesanded väga!

Viimase 10–20 aasta jooksul on köögiviljaaiad järjest populaarsemaks muutunud. Kui olin ise alles algaja aiakujundaja, ei asunud need nimekirja esiotsas. Juhul kui köögiviljaaed rajati, siis kusagile aia tagaossa. Ajaga on paljugi muutunud. Inimesed on saanud tervisliku toidu tähtusest teadlikumaks ning tahavad süüa oma kasvatatud köögivilju, marju ja maitsetaimi.

Minu jaoks on oluline, et lapsed osaleksid toidu kasvatamisel, seda eriti linnades ja mujal linlikes keskkondades. Ka ühes rõdukastis saab üllatavalt paljusid taimi kasvatada. Põllundusega tegelemine on ka tore viis aega veeta ning annab lapsele eduelamuse. Käputäiest porganditest või hiigelsuurest päevalillest jätkub juttu kauemaks! Kui näen väikseid käsi mullas toimetamas, olen õnnelik. Lapsed on aianduse tulevik. 🙂

Aiamööbli abil saab aia hästi isikupäraseks muuta. Hekid aitavad eri alasid piiritleda ja pakuvad kaitset. Lahendusi leidub kindlasti igale maitsele. Enne poodi minekut tasub varuda aega – grilliosakonnas võib seda omajagu kuluda, sest valik on lai!

Suveprojekti peale tasub n-ö raisata nii aega kui ka raha, et lõpptulemuseks oleks koht, kus on lubatud nautida pere ja sõpradega nii aeda kui ka selle ande.

Nauditavat suve soovides

Adrian Evans, Kekkilä aednik

Otsi