Jäta sisu vahele

Millest koosneb hea muld?

Heal mullal on palju omadusi, mis saavutatakse õigete kvaliteetsete toorainete kasutamisel õiges vahekorras.

Heal mullal on palju omadusi, mis saavutatakse õigete kvaliteetsete toorainete kasutamisel õiges vahekorras. Kui muuta mulla tooraineid või nende segamisvahekordi, siis saab muuta mulla omadusi ja seeläbi kasutusotstarvet.

Mulla peamised koostisained on orgaanilised ained ja anorgaanilised ehk mineraalained. Orgaanilised ained on näiteks turbad ja kompostid ning mineraalained on liivad, peenliivad ja savi. Peale selle parandatakse mulla omadusi lubja, mitmesuguste väetiste ja muude koostisainete lisamisega.

Turvas on suurepärane kasvusubstraadi tooraine. Mitmesuguste kasvuturba sortide abil saavutatakse mulla soovitud omadused. Heledad turbad on noored, vähe kõdunenud ja neis on selgelt näha samblajäänuseid. Heledad turbad muudavad mulla hästi veepidavaks ja peenekoeliseks. Turba vananedes ja kõdunedes muutub see tumedamaks ja selle struktuur peenemaks, mh kasvab huumuseühendi osakaal. Tumedaid turbaid kasutatakse mullasortides, mille orgaanilised ained peavad olema väga vastupidavad.

Kompost on happelistes tingimustes lagunenud orgaaniline aine. Kvaliteetne kompost muudab mulla elusaks, lisades sellele mitmekesise kasuliku mikroobide koloonia, aga ka toit- ja orgaanilisi aineid.

Erinevad looduslikud mineraalained kujundavad mulla struktuuri, muudavad selle hästi vett läbilaskvaks ja annavad soovitud kaalu. Peenemad ained, eriti savi, toimivad ka keemiliste vahekihtidena, mis takistavad vesilahustuvatel toitainetel juurte haardeulatusest välja nõrgumast.

Väetiste abil lisatakse mullale õiges vahekorras õigeid peamisi ja lisatoitaineid. Veilahustuvate mineraalväetiste kasutamisel saavutatakse mulla täpne soovitud toitainesisaldus. Mulla pikaajaline väetav toime saavutatakse kas spetsiaalsete aegamisi lahustuvate väetiste, murenevate looduslike mineraalainete või orgaaniliste väetiste abil, mille toitained jõuavad tänu mullas tegutsevatele mikroobidele vähehaaval taimede kasutusse.

Lubja lisamine mõjutab mulda mitmel kasulikul moel. Lubi reguleerib taimede jaoks liiga happeliste toorainete pH-d, seades selle sobivamale tasemele. Suurem pH mõjutab soodsalt ka mitmete toitainete kasutuskõlblikkust. Õigesti valitud lubi lisab mullale hädavajalikke toitaineid kaltsiumi ja magneesiumi.

Huumuseühendid tekivad pinnases pika aja jooksul, kui süsinik moodustab aina püsivamaid ühendeid. Huumuseühendid tulevad taimedele kasuks mitmel moel, kuid eelkõige tugevdavad need juurte kasvu, mis ilmneb taime üldise heaolu paranemisena. Aednikul ei tarvitse tuhandeid aastaid oodata, enne kui huumuseühendid looduslikul teel moodustuvad, kuna neid lisatakse mullale juba valmiskujul.

Otsi