Jäta sisu vahele
Ürdid ja köögiviljad

Kaneelbasiilik

Ocimum basilicum 'cinnamon'

Kanelibasilika Ocimum basilicum 'cinnamon'

Kaneelbasiilik on maitsetaim, mille lõhnas ja maitses on tunda kaneeli ja basiiliku meeldivat segu. Taime lehed on oliivrohelised, kaldudes pisut lilla poole. Lehed on hapramad kui tavalisel basiilikul.

Kastmine:

Keskmine

Valgus:

Päikseline

Kõrgus:

20-40 cm

Värvid:

Punane

Õitsemine:

Kesksuvi

Kanelibasilika Ocimum basilicum 'cinnamon'

Kaneelbasiilik on üsna pikakasvuline ja kasvab kiiresti 40-60 cm kõrguseks. Kaneelbasiilikul on punakad varred ja punased õisikud. Lopsaka kasvuga ürt sobib ka ilutaimeks ürdi- ja suvelillede peenrasse.

Kaneelbasiilikut külvatakse aprillis ja kaetakse õhukese mullakihiga. Avamaale istutatakse basiilik alles siis, kui öökülmade oht on kindlasti möödas. Basiilikule tekivad külmakahjustused isegi madalate plusskraadidega. Vajadusel tuleb istutatud taimi katta kattelooriga. Istutuskaugus on 25 cm.

Basiilikule sobib päikeseline, tingimata soe kasvukoht. Basiilikule meeldib toitainerikas muld. Pottidesse istutamisel võib kasutada Mahedat Ürdimulda või Erimulda Suvelilledele.

Kaneelbasiiliku kasvusubstraadile meeldib ühtlane niiskus, kuid see ei tohiks olla kogu aeg märg. Basiiliku kastmisveele tuleks lisada Kastmisväetist või Mahedat Vedelväetist.

Kuna basiilik on väga külmaõrn, tuleks see temperatuuri langedes viia siseruumi või kaitsta kattelooriga.

Basiilikul lõigatakse võrsete otsi ja lehti vastavalt vajadusele. Latvade lõikamine soodustab taime kohevamaks muutumist ja saaki võib koguda kogu kasvuperioodi jooksul. Basiiliku õitsemine nõrgendab lehtede hulka ja muudab maitse mõrkjamaks. Pidev latvade lõikamine ja õienuppude  eemaldamine aitab seda vältida.

Kaneelbasiiliku lehti võib säilitada sügavkülmas. Tugev kaneelilõhn säilib ka kuivatatult.

Kaneelbasiilik on Mehhikost pärit sort. Basiilikul on lisaks muule ka seedimist soodustav mõju. Sellest saab valmistada ka rahustavat teed. Kaneelbasiilik sobib hästi ka näiteks õunaküpsetistesse ja -magustoitudesse. Nagu koriandrit sobib seda kasutada ka Aasia toitude maitsestamiseks (näiteks wokid) ja see annab mõnusa varjundi ka rohelisele salatile.

Otsi