Jäta sisu vahele
Ürdid ja köögiviljad

Rooskapsas

Brassica oleracea var. gemmifera

Ruusukaali Brassica oleracea var. gemmifera

Rooskapsas ehk brüsseli kapsas on Belgiast pärinev kapsa teisend. Rooskapsa söödav peake on väike, 2-4 cm läbimõõduga ja meenutab pisikest kapsapead. Taime kõrgus ulatub 80 sentimeetrini, väikesed peakesed moodustavad piki vart lehekaenaldes.

Kastmine:

Keskmine

Valgus:

Päikseline

Kõrgus:

80 cm

Värvid:

Rohelised lehed

Õitsemine:

none

Ruusukaali Brassica oleracea var. gemmifera

Rooskapsas sisaldab rohkesti C-vitamiini. Tugeva maitsega rooskapsas on aurutatult hea lisand paljudele toitudele. Kapsast võib lisada ka pirukasse, suppidesse ja hautistesse. Rooskapsast on aretatud ka lillat värvi sort.

Rooskapsas kasvab meelsasti päikselisel kasvukohal sügava mullaga pinnases. Kasvukoht võib olla savisegune. Pinnase parandamiseks segatakse kevadel olemasoleva mulla sisse värsket Aiamulda, Aialupja ja Maheväetist Köögiviljadele. Taimed istutatakse üksteisest 50–60 cm kaugusele.

Rooskapsa ehk brüsseli kapsa kasvatamine on üsna keeruline, kasvuperioodil ei jõua saak alati valmida. Taimed võib seemnetest ette kasvatada või istuda aiandist ostetud taimed.

Rooskapsa seemned külvatakse aprillis Külvimulda. Juuni alguses istutatakse karastatud taimed päikselisele kasvukohale sügavalt haritud pinnasega peenrasse.

Kapsamaa vajab täiendavat väetamist enamasti vaid korra pärast istutamist. Lämmastikurikast väetist tuleb anda ettevaatlikult, sest üleliigne lämmastik muudab kerad liiga pehmeks. Kapsaid kastetakse regulaarselt ja peenrad hoitakse umbrohupuhtad. Taimi peab vahel suve lõpus muldama, et raskete peakestega varred püsti püsiks.

Rooskapsa varretipp lõigatakse suve lõpus maha, kui peakesed on 1-2 cm suurused. Selle tulemusel hakkab saak kiiremini valmima ning peakeste suurus ühtlustub. Alumised närtsinud lehed eemaldatakse.

Saagikoristusaeg kestab septembri algusest kuni külmade tulekuni. Peakesi võib korjata alt ülespoole sedamööda, kuidas need valmivad. Maitse on kõige parem pärast paari külma ööd.

Rooskapsa peakesed võib pärast blanšeerimist külmutada.

Otsi