Jäta sisu vahele
Ürdid ja köögiviljad

Lattuba

Phaseolus vulgaris var. vulgaris

Lattuba on kiirekasvuline aiataim, mis moodustab aias dekoratiivse ja lopsaka vaheseina või sulgeb vaate. Erkroheline taimekogum annab soojas kasvukohas proteiinirikka saagi.

Kastmine:

Keskmine

Valgus:

Päikseline

Kõrgus:

100-400 cm

Värvid:

Punane

Õitsemine:

Kesksuvi

Lattuba on pikk ja nõtkete võrsetega, 1-4 meetriseks kasvav üheaastane ronitaim ning vajab alati toestamist. Uba võib üles siduda nööride, lattide, võrkude või kergete puitkonstruktsioonide külge. Lattuba võib kasvatada sooja seina ääres, rõdul või kasvuhoones.

Lattoa rohelised lehed on kolmejagused. Õied on valged, punased või purpurpunased. Oad võivad olla olenevalt sordist rohelised, kollased või lillad. Oad on proteiinirikas ja tervislik toit. Toiduks valmistamisel tuleb oad alati esmalt pehmeks keeta, sest toored oad sisaldavad mürgist lektiini. Proteiin hävib kuumutamisel. Värsketele ubadele piisab korraks keema ajamisest, kuivatatud ube tuleb leotada üle öö.

Lattuba vajab sooja ja päikselist kasvukohta. Koht peab olema ka tuulte eest varjatud. Kasvupinnas võiks olla hästi kobestatud, lubjatud huumusrikas pinnas. Lämmastikusisaldus ei ole oluline, sest oad seovad pinnasesse õhulämmastikku. Tõstetud peenras püsib oataime juurestik piisavalt soe. Sobiv muld on parasniiske Aiamuld või Mahe Aiamuld. Vana pinnase parandamiseks võib segada mulla hulka Maheväetist Köögiviljadele ja Aialupja.

Lattoad külvatakse otse kasvukohta 3 cm sügavusele viie seemne kaupa. Külmatundlikud taimed külvatakse või istutakse kasvukohta alles juuni alguses.

2-3 nädalane ettekasvatamine kiirendab saagi valmimist ning suurendab kogusaaki. Seemneid leotatakse üle öö vees ning külvatakse 5 cm läbimõõduga pottidesse Külvi- või Istikumulda.

Taimed istutatakse või seemned külvatakse 10 cm vahedega 50 cm reavahedega.

Taimed kaetakse kaitseks öökülma eest kattelooriga. Katteloori võib kasutada kuni õite puhkemiseni, et tagada piisav soojus ja kasvuhoo kiirendamine. Taimed mullatakse 10 cm kõrgusele.

Lattuba kastetakse vajadusel. Kastmisveel lastakse soojeneda, sest oa juurte elutegevus nõrgeneb külma vee mõjul.

Kaunad korjatakse ära enne lõplikku valmimist, siis on need kiududeta ja maitsvad. Saaki koristatakse juulist septembrini kaks korda nädalas.

 

Otsi