Jäta sisu vahele

Mitu head põhjust multši ja kivide kasutamiseks

Multši kasutamiseks aias on palju häid põhjusi. Multšimaterjal valitakse kasutusotstarbe järgi, nii et see sobiks aia värvitoonide ja stiiliga.

Kaunis ja stiilne

Multš annab istutuspindadele ning ehitiste seinaäärtele hoolitsetud ja puhta ilme. Terviklikud multšipinnad toovad aia vorme ja taimi paremini esile kui paljas mullapind. Multšiäärised sobitavad ehitisi ja rajatisi, näiteks sillutisi ja terrasse loomupäraselt ümbritseva aiaga.

Multš on looduslik materjal ja selle värvitoonid sobivad kokku taimede rohelusega. Võta arvesse aia värve ning vali kas tagasihoidlikumate hallide, mustade ja pruunide toonide või värvikamate punakaspruunide hulgast. Valge on aias pilkupüüdev dekoratiivne värvitoon.

Kuorikatetta mansikkamaalla

Köögiviljaaia peenravahed võib katta puukoore- või dekoratiivmultšiga, mis hoiab jalanõud puhtana.

Vähem rohimist

Lahtine mullapind on suurepärane kasvukoht kasvõi näiteks õhus lendlevatele võililleseemnetele. Kui rohimine on töö, millest te suurt ei hooli, on multši kasutamine keskkonnasäästlik viis umbrohtu vältida. Multšitud pinnal idaneb umbrohi halvasti ja seda on kerge välja tõmmata, sest juured ei suuda sõredasse multši tugevalt kinnituda. Mitmeaastaste umbrohutaimede juured eemaldatakse mullast enne multši laotamist.

Kobe muld

Multšipind hoiab kogu mullakihi kobedana, pärast paduvihma ei ole läbiligunenud pinda vaja kobestada. Mulla mikroorganismid tegutsevad kogu mullakihis, muutes toitained taimedele omastatavaks. Vihmaussid tunnevad ennast mullas hästi ja parandavad selle struktuuri, nii kasvab taimede juurestik kogu mullakihis. Kuivas pindmises mullakihis juured tavaliselt ei kasva.

Hiilenmusta koristekate käytössä.

Puude ümber sobib kattekrae. Puu juurtele on hea, kui muld jääb katte all kohev ja õhuline. Muruniiduk ei kahjusta ka puutüve.

Veesääst

Kastmisvajadus väheneb, kui niiskus mullast ei aurustu. Vesi jääb sõmera multšikihi alla ja mulla veevarustus on paremini kontrolli all. Kiviktaimlas ja kuivadel nõlvadel parandab kivimultš madala juurestikuga taimede veevarustust, sest vesi kontsentreerub nende pinnale ja taimed saavad seda kasutada.

Kaitse ja soojus

Multšikiht aeglustab mulla külmumist ja kaitseb taimede juurestikku põua eest. Kevadel on multši toime vastupidine ja mulla sulamise ajaks tasub see eemaldada.

Tumedad kivid, näiteks must diabaas, salvestavad päikeseenergiat ja soojendavad mulda. Näiteks aeglaselt kasvu alustavatele püsikutele on soojus kasulik. Multšikiht ühtlustab öö ja päeva temperatuurierinevusi ja võib aidata vähendada öökülmakahjustusi. Heledad kivipinnad sobivad palavatesse kohtadesse, sest need leevendavad päikesekuumust ja hoiavad mulla jahedamana. Multš laotatakse umbes viie sentimeetri paksuse kihina. Kivikiht võib olla pisut õhem. Multšipind lihtsustab aiatöid ja on kõige looduslikum taimede hooldamise viis.

Otsi