Jäta sisu vahele

Maitsetaimede ja köögiviljade ettekasvamine

Veebruar-märts on aeg alustada esimeste seemnete külviga, et suvel köögiviljaaiast hõrgutisi nautida.

Veebruaris-märtsis on aeg alustada esimeste seemnete külviga! Mõningaid parimaid köögivilju tuleb suvesaagi saamiseks kasvatada ette siseruumides. Alternatiiviks on osta kevadel valmis taimed, kuid siis jääb põnev kasvatamine ära. Pane seemned esmalt niiskesse mulda, aseta sooja ja oota idanemist.

Seejärel hoolitse seemnete eest rohke valguse, mitte liiga kuuma ja ühtlase niiskusega, et seemikud jääksid tugevad ja rohelised. Külvata seemned kergelt väetatud Külvi- ja Pikeerimismulda.

Kui seemned on idanenud ja hakkavad kasvama, on aeg need pikeerida ja suurematesse pottidesse ümber istutada. Nüüd vajab taim toitainerikast mulda, Aiamuld on suurepärane valik. Kui eelistad mahe muldasid, on hea valik Mahe Ürdimuld või Mahe Kasvumuld.

Mida võib külvata veebruarist märtsini?

Kasvuhoonetaimed, nagu tomat, paprika, baklažaan ja tšilli, vajavad enne saagiandmist pikka arenguperioodi, mistõttu tuleb need varakult külvata. Aiamaa jaoks tuleb ette kasvatada peamiselt seller, kapsas, mais ja porrulauk, muidu külvatakse suurem osa seemeneid otse mulda, kui maapind soojeneb. Maitsetaimede idanemine võtab sageli kaua aega, kuid maitsta saab juba siis, kui nad tärkavad ja kasvavad. Alusta ja külva murulauku ja peterselli, rosmariini ja tüümiani!

Külviajad

Millal täpselt peaksid alustama, sõltub sellest, millistes tingimustes taimi kasvatada. Kui on juurdepääs vaid loomulikule valgusele ja tavalisele toaküttele, on parem oodata paar nädalat, et taimed ei muutuks liiga pikaks ja kiduraks. Kui saad temperatuuri ja valgust kontrollida, võid alustada varem ja hoida taimi siiski kompaktsena. Ligikaudne aeg seemne külvist ümberistutamiseni:

12-14 nädalat artišokk

10-12 nädalat juurseller

8-10 nädalat paprika, tšilli, porrulauk, baklažaan, petersell, kasvuhoonetomat, tüümian, rosmariin

6-8 nädalat aiamaa tomatid, erinevat tüüpi kapsas, mais, seemnest sibul, murulauk

3-4 nädalat kurk, kõrvits, melon

Otsi