Ürdid ja köögiviljad
Rosmariin
Rosmarinus officinalis
Vahemere päritolu rosmariin on populaarne ja traditsiooniline maitse- ning ravimtaim. Tugeva aroomiga ürdil on kitsad, rohelised, okaspuulaadsed lehed ning selle lõhn meenutabki veidi okaspuid. Eestis kasvatatakse rosmariini üheaastasena, kuid seda saab talvitada jahedas siseruumis.
Kastmine:
Keskmine
Valgus:
Päikseline
Kõrgus:
20-50 cm
Värvid:
Rohelised lehed
Looduslikes kasvukohtades on rosmariin nahkjate lehtedega igihaljas poolpõõsas, mis kasvab 150–200 cm kõrguseks. Üheaastasena kasvatatuna on taime püstised varred jäigad ja hakkavad puituma. Sellisel kujul kasvab rosmariin 20–50 cm kõrguseks. Müügil on ka 40–100 cm kõrguseid tüvele kasvatatud taimi ning lamavalt ehk maapinnal roomavalt kasvavaid sorte.
Rosmariini jäigad, rohelised, servadest sissepoole kaarduvad lehed on 3–5 cm pikad. Õied on jääsinised ja huulekujulised, kuid Eestis õitseb rosmariin harva – enamasti näiteks talveaias kasvatatuna. Õitsemisaeg on juunis–juulis. Ta kasvab aeglasemalt kui paljud teised maitsetaimed, mistõttu saaki tuleks koguda mõõdukalt.
Rosmariin eelistab päikeselist ja sooja kasvukohta. Ta tunneb end hästi liivaseguses, kergelt väetatud ja lubjarikkas mullas. Kasvualus peab olema hästi vett läbilaskev. Potikasvatuses istutatakse rosmariin Kekkilä Mahe Ürdimulda või Kekkilä Vahemeretaimede mulda, peenral aga Kekkilä Aiamulda, mille hulka võib segada puhast liiva, näiteks Kekkilä Liivakastiliiva. Istutuskaugus on 30–40 cm.
Potikasvatuses kastetakse rosmariini mõõdukalt – pealmine mullakiht võib kastmiste vahel kuivada, sest rosmariin ei talu pidevat märga mulda. Kasvuperioodil väetatakse taime kord nädalas lahja Kekkilä Taimeväetisega.
Rosmariin talvitub meie tingimustes ainult siseruumides, näiteks toas potitaimena. Parim talvituskoht on valgusküllane ja jahe ruum, mille temperatuur on +10…+12 °C. Kevadel enne õue viimist lõigatakse võrsetest umbes pool tagasi.
Rosmariin on aromaatne maitseaine, mis sobib eriti hästi liha marineerimiseks – eriti lambaliha ja ulukiliha puhul. Samuti täiustab see kartuli-, seene-, makaroniroogasid ja tomatipõhiseid toite, salatikastmeid, marinaade ning hernesuppi. Rosmariini aroom on kõige tugevam õitsemise ajal ning säilib üsna hästi ka kuivatatuna.
Rosmariini kasutatakse ka vannides ja erinevates salvide koostistes – see ergutab vereringet, aitab siluda kortse ning värskendab ja toniseerib. Rosmariinil on ka antiseptilised omadused.