Võrsete kasvatamine on lihtne

Võrsekasvatus on kõige lihtsam viis varustada end aasta läbi rohelisega. Võrsed lõigatakse söögilauale värskelt, neid võib süüa otse võetuna või kasutada toiduvalmistamiseks.

Võrsed on supertoit

Väikesed, äsja kasvu alustanud taimed sisaldavad vitamiine ja toitaineid mitu korda rohkem kui täiskasvanud taimed. Võrsed on maitsvad ja aroomikad, sest neis on ka maitseaineid palju.

Mida on vaja võrsete kasvatamiseks?

Võrsete kasvatamiseks on vaja madalat anumat, head mulda ja ohtralt seemneid. Seda on kõige lihtsam teha, kui kasvatusanuma põhjas on ava. Hoolikas kastja tuleb kasvatamisega toime ka vaagnal.

Võrsete kasvatamiseks sobib looduslikult väetatud Ürdimuld. Võib kasutada ka liiva sisaldavat Kaktuse- ja Sukulendimulda.

Hangi puhtad, võrsete kasvatamiseks sobivad seemned. Suuremaid seemneid võib pool ööpäeva leotada, et idanemine algaks kiiremini ja oleks ühtlasem.

 

Hea nipp

Kasvata võrseid nii

  • Laota kasvunõusse kiht looduslikku Ürdimulda ja kasta see läbi.

  • Puista seemned ühtlaselt laiali ja suru kergelt sisse. Kata õhukese mullakihiga. Suuremaid seemneid, näiteks herneid, ei ole vaja katta.

  • Kata anum kaane, kile või niiske riidega. Jäta õhutuspilu või tee plasti sisse auke. Jälgi ja vajaduse korral tuuluta, sest liigses niiskuses võivad seemned rikneda.

  • Idanemise ajal on soojus oluline, seemned idanevad kõige paremini temperatuuril 20–24 °C. Pea meeles, et seemned ei vaja idanemiseks valgust.

  • Pärast idanemist võta kaas ära ja vii võrsed valguse kätte kasvama. Kasta parajalt – harjutamine teeb meistriks. Mõnikord piisab ka pihustamisest.

  • Lõika saaki ja naudi värskelt! Lõigatud võrseid võib mõne päeva hoida ka külmikus.

Which country site would you like to visit?