Vürtsikas pastinaagikook

Mis Sa arvad, kui proovida uut tüüpi porgandikooki? Võimalik teha ka gluteenivaba varianti.

Koogipõhi:

600 g pastinaaki

250 g võid

2 ½ dl roosuhkrut

2 dl kristallsuhkrut

4 muna

4 ½ dl nisujahu (või 4 dl gluteenivaba jahusegu + ½ dl tatrajahu)

1 dl jahvatatud mandleid

3 tl küpsetuspulbrit

1 spl vanillisuhkrut

Näputäis soola

1 tl kardemoni

1 tl kaneeli

½ tl jahvatatud nelki

Näputäis ingveri

Glasuur:

1 pk (~250 g) mascarpone toorjuustu

½ dl vahukoort

2-3 spl mett või heledat siirupit

2 spl sidrunimahla

Näputäis kaneeli

Kaunistuseks:

1 väike pastinaak

Heledat siirupit

Valmistamine:

Valmistusaeg 50-60 minutit + küpsetusaeg ~ 1 tund. 8-10 portsjonit.

Keeda pastinaak pehmeks, koori ja püreesta. Määri 24 cm läbimõõduga koogivorm võiga.

Vahusta toasoe või ja suhkur. Segamise ajal lisage ükshaaval munad. Lõpuks lisa püreestatud pastinaak. Sega teises kausis jahusegu ja purustatud mandlid. Segage juurde küpsetuspulber, vanillisuhkur ja vürtsid.

Sega jahu- ja vürtsisegu lusikakaupa või-muna-pastinaagisegusse. Sega tainas ühtlaseks ja vala võiga määritud koogivormi. Küpseta ahju keskosas 175 ̊C juures 50-60 minutit kuni tainas on küps.

Kontrolli koogipõhja küpsust, torgates koogi keskosasse peenike puust tikk (nt hambatikk). Kui tainas jääb tiku külge, jätka küpsetamist. Kui koogipõhja pealispind hakkab küpsetamise käigus tumedaks muutuma, kata see fooliumiga. Peale ahjust välja võtmist lase koogipõhjal jahtuda.

Võta kaunistamiseks mõeldud pastinaak, koori ja viiluta üliõhukesed viilud. Pane viilud ahjupaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista mõlemale poole siirupit ning rösti ahju keskosas 200 ̊C juures u 7-10 minutit.

Vahusta vahukoor ja sega mascarpone toorjuustuga. Lisa mesi (või siirup), sidrunimahl ja kaneel.

Määri glasuurisegu koogi pinnale, lõika kook võrdseteks tükkideks ja kaunista röstitud pastinaagilaastudega. Raputa õrnalt peale veidi kaneeli.

Naudi

Vürtsikas kook maitseb suurepäraselt värskelt tehtuna, kuid järgmisel päeval veelgi paremini.