Ürdid ja köögiviljad
Paprika
Capsicum annuum
Paprika on populaarne köögivili ja maitsetaim. Soojas kasvukohas kasvatab ta vilju ka välitingimustes, kuid kindlamalt saab saaki klaasitud rõdul või kasvuhoones. Paprika sisaldab rohkesti C-vitamiini.
Kastmine:
Keskmine
Valgus:
Päikseline
Kõrgus:
50-100 cm
Värvid:
Valge Rohelised lehed
Paprika on kasvuperioodil alati esmalt roheline ning värv muutub hiljem olenevalt sordist punaseks või kollaseks. Paprikaliike on rohkesti ning tuttavate värvitoonide kõrval on helekollaseid ja tumelillat tooni sorte.
Paprika kasvuaeg on külvamisest saagikoristamiseni üsna pikk. Avamaal ja rõdul kasvatamiseks tuleks valida vähenõudlik ja kiirekasvuline liik. Taimed kasvatatakse ette või jätkatakse aiandist ostetud ettekasvatatud taimede kasvatamist.
Paprika vajab sooja, valgusküllast ja tuuletõmbuse eest kaitstud kasvukohta. Kasvuhoones meeldib paprikal kasvada basiiliku ja sibulate läheduses. Kasvupinnaseks sobib lubjatud ja väetatud Kekkilä Aiamuld või Kekkilä Looduslikku Kasvukott. Sobiv pH on 6–7. Taimede vahekauguseks jäetakse 50 cm.
Taimete ettekasvatamist alustatakse märtsis, sest taim vajab külvist istutamiseni 8-nädalast kasvuperioodi. Seemned idanevad temperatuuril + 22–25 °C. Seemned külvatakse Kekkilä Külvi- ja Pikeerimismulda ning kui need on idanenud, pikeeritakse väikesed taimed Kekkilä Tomati- ja Tšillimulda liitristesse pottidesse. Taimi väetatakse Kekkilä Istikuväetise lahusega.
Paprikad istutatakse välja või kasvuhoonesse, kui pinnas on soojenenud vähemalt +15 kraadini. Taimed toestatakse nööri või tugikeppidega. Esimene õis eemaldatakse, et taim haruneks ning saak oleks suurem. Moodustunud võrsetest jäetakse alles kolm kõige tugevamat, mis vajadusel toestatakse. Võrsete tippe tuleb kontrollida lehetäide avastamiseks. Kahjurite avastamisel tõrjutakse neid veepihusti ja vajadusel üldtõrjevahendi abil.
Paprikat kastetakse ühtlaselt ja väetatakse regulaarselt Kekkilä Kastmisväetisega või Kekkilä Tomati- ja Tšilliväetisega. Parim kasvutemperatuur on 21–30 kraadi.
Viljad lõigatakse noaga varre küljest lahti. Saagi võib koristada enne täisküpsuse saavutamist, et uued viljad kiiremini valmiks. Rohelised viljad küpsevad toatemperatuuril.